Dos altas cumbres distantes – Contra la estética

A lo largo de la historia de la cultura occidental, las relaciones entre el arte y la filososofía han sido, en ocasiones, muy tensas. Recordemos las famosas palabras de Platón expulsando a los poetas de su ciudad ideal porque con su canto podían fascinar al pueblo y hacerle perder el lugar que tenía ocupar en su utopía política. Desde entonces se han sucedido épocas de paz y colaboración con épocas de tensión y enemistad.

En el seminario de este año pretendemos poner de manifiesto cómo esa tensa relación puede nacer de una imagen idealizada que cada filósofo se hace del artista. Como si el arte no fuera más que una justificación para imaginar un momento muy especial en la práctica humana.Un momento en el se puede soñar que en el centro del ser humano late una capacidad muy especial, que lo hace mejor.

Aquí tenéis el resumen del programa.

Sábado, 16 de octubre de 2010

1. La filosofía y el ideal del artista

Texto de partida: Selección de textos de El hombre sin contenidos de Giorgio Agamben.

Anclaje: La obra de arte inacabada de Balzac y El sobrino de Rameau de Diderot.

Sábado, 20 de noviembre de 2010

2. ¿Contra la estética?

Texto de partida: Selección de textos de Adiós a la estética de Jean-Marie Schaeffer.

Anclaje: Selección y comentario de algunas fotografías.

Sábado, 18 de diciembre de 2010

3. Políticas para el espectador

Texto de partida: Selección de textos de El espectador emancipado de Jacques Rancière.

Anclaje: Selección de secuencias de las películas de Roberto Rossellini y Pedro Costa.

Sábado, 15 de enero de 2011

4. Nuevas viejas ideas sobre el arte

Texto de partida: Selección de textos de los libros Postproducción y Radicante de Nicolás Borriaud.

Anclaje: Selección de textos de artistas contemporáneos.

Sábado, 19 de febrero de 2011

5. Jugar con el espejo

La imagen del artista en las artes. Sesión especial en el que los participantes nos presentarán una obra de arte (visual, literaria, etc) escogida por ellos y que hable del quehacer del artista.

Anclaje: La nueva novela de Michel Houllebecq: La carte et le territoire.

Sábado, 19 de marzo de 2011

6. La música y la filosofia

Texto de partida: Selección de textos de La filosofía de la música de Massimo Doná.

Anclaje: El perseguidor de Julio Cortázar.

Sábado, 16 de abril de 2011

7. Improvisación y elitismo

Texto de partida: Selección de textos del libro Disonancias. Introducción a la sociología de la música, de T.W. Adorno.

Anclaje: Audición de fragmentos musicales.

Sábado, 21 de mayo de 2011

8. Música y límite

Texto de partida: Selección de textos sobre la música de Eugenio Trías.

Anclaje: Audición de fragmentos musicales.

Programa TPK estètica 2010-11 web

Tothom pot participar. Seminari d’estètica II – Curs 2010-11

El dijous 16 de setptembre es va presentar els continguts del nou seminari d’estètica del TPK per a aquest curs.El regal i la festa va ser que molts dels artistes que van participar en el seminari del curs passat, van presentar alguna de les seves obres en una exposició que podia servir de pont entre un curs i l’altre. La idea central d’aquest any és la relació diversa, difícil i fascinant entre el discurs dels filòsofs i les pràctiques dels artistes. Podeu consultar el PDF que recull el conjunt de sessions que tindrà aquest projecte. Aquí us deixem amb un resum (en castellà). Gràcies.

triptic TPK estètica 2010-11

Exposició de cloenda del seminari sobre estètiques actuals. Setembre 2010 al TPK

Bon dia,

Recordeu que tenim pendent la participació a l’exposició del TPK que es farà al setembre. Aquesta expo ha de servir com a tancament del seminari d’aquest curs i potser també es pot entendre com una obertura del próxim seminari. El tema ha quedat molt obert i la idea és que mitjançant el blog es facin propostes i que apareguin direccions o estrategies de treball, ja sigui de forma conjunta o coordinada entre varis, ja sigui amb les participacions individuals. El medium expressiu no ha quedat marcat i resta obert a les mateixes propostes.

Cadascú pot aportar les seves idees i la seva sensibilitat! El seminari, i les idees i problemes que van sortir, poden servir de múltiples fonts d’inspiració. En marxa!

Pierre Bourdieu – Material

Hola,

La propera sessió al TPK és el proper 15 de maig. L’autor triat és el sociòleg Pierre Bourdieu. Un autor que ha estat molt prolífic al llarg de tota la seva vida. Un de les esferes d’aplicació de la seva teoria va ser al món de la cultura. Podeu trobar molts del seus escrits a Internet. Un dels vincles més coneguts donat que es poden baixar molts llibres i articles en diversos idiomes és http://sociologiac.net/bourdieu/

El llibre que recomanen per la propera sessió és L’art i el poder. Lliure intercanvi. Es tracta d’una conversa entre Haacke i Bourdieu. No serveix per aprofondir sobre la teoria de l’art del sociòleg, però és un intercanvi d’opinions molt interessant entre un artista i un pensador. Recomano especialment el text del final de Haacke titulat “Gondola, gondola”. És un text escrit com si fos un documental; presenta dades clau de la Bienal de Venècia, però al fer-ho mostra el treball de la ideologia i el seu ús pervers de l’art. Podeu trobar un parell de capítols en castellà al següent enllaç.

Bourdieu va escriure molt sobre el que ell anomenava “camp artístic” i, dintre d’aquest camp, amb especial interès pel fenomen literari. Alguns dels seus escrits són una mena de repeticions que al llarg dels anys han anant perfilant amb més claredat i eficàcia el seus punts de vista. Pel taller del TPK us proposem 5 articles que, parlant del mateix, però ho fan des de perspectives diverses.

  1. “Elementos para una teoría sociológica de la percepción artística”. Aquest es un article molt programàtic que sembla que enfoca l’estudi del camp artístic des de la perspectiva de la mirada de l’espectador, però finalment recull també la seva exigència de que la sociologia ha de incloure el treball de producció artística com una part integral de qualsevol estudi sociològic seriòs. Enllaç al PDF.
  2. Un article més metodològic: “El campo literario. Prerrequisitos críticos y principios de método”. Sembla que parla especialment de literatura però es pot aplicar a tot el camp artístic. Enllaç al PDF.
  3. Un article curt i més adreçat a la totalitat del camp artístic i el seu funcionament: “Disposición estética y competencia artística”. Desconec el moment de la seva redacció. Enllaç al PDF.
  4. “¿Y quién creo a los creadores?”. Indispensable. La “mala llet” de Bourdieu al començament de l’article i la relació entre sociologia i art és d’antologia. Enllaç al PDF.
  5. Finalment, un article en anglès: “The historical genesis of a pure aesthetic in the field of cultural production” . Aquest article és molt bo i interessant però l’hem deixat pel final perquè no tenim la seva traducció. Bourdieu torna a reflexionar ampliament sobre el concepte d’autonomia que el periode burgés va atribuïr a l’art i el seu veritable significat. La filosofia rep el seu càstig. Enllaç al PDF.

Un dels seus llibres més importants és La distinción – La Distinction ; Critique sociale du jugement (1979). Si cliqueu en aquest enllaç podreu baixar-vos la introducció (la traducció he de dir que és força dolenta).

El destí de l’autor – Barthes i Foucault

La reunió del 17 d’abril de 2010 tractarà la qüestió de l’autor. Com lectura tenim dos petits textos de Foucault i Barthes que podeu baixar d’aquest vincle http://www.gep21.org/material/autor-foucault-barthes-selec.pdf en el cas de que no el tingueu encara. En aquest ocasió ja tenim prou gent que participarà a l’exposició dels textos.