Pierre Bourdieu – Material

Hola,

La propera sessió al TPK és el proper 15 de maig. L’autor triat és el sociòleg Pierre Bourdieu. Un autor que ha estat molt prolífic al llarg de tota la seva vida. Un de les esferes d’aplicació de la seva teoria va ser al món de la cultura. Podeu trobar molts del seus escrits a Internet. Un dels vincles més coneguts donat que es poden baixar molts llibres i articles en diversos idiomes és http://sociologiac.net/bourdieu/

El llibre que recomanen per la propera sessió és L’art i el poder. Lliure intercanvi. Es tracta d’una conversa entre Haacke i Bourdieu. No serveix per aprofondir sobre la teoria de l’art del sociòleg, però és un intercanvi d’opinions molt interessant entre un artista i un pensador. Recomano especialment el text del final de Haacke titulat “Gondola, gondola”. És un text escrit com si fos un documental; presenta dades clau de la Bienal de Venècia, però al fer-ho mostra el treball de la ideologia i el seu ús pervers de l’art. Podeu trobar un parell de capítols en castellà al següent enllaç.

Bourdieu va escriure molt sobre el que ell anomenava “camp artístic” i, dintre d’aquest camp, amb especial interès pel fenomen literari. Alguns dels seus escrits són una mena de repeticions que al llarg dels anys han anant perfilant amb més claredat i eficàcia el seus punts de vista. Pel taller del TPK us proposem 5 articles que, parlant del mateix, però ho fan des de perspectives diverses.

  1. “Elementos para una teoría sociológica de la percepción artística”. Aquest es un article molt programàtic que sembla que enfoca l’estudi del camp artístic des de la perspectiva de la mirada de l’espectador, però finalment recull també la seva exigència de que la sociologia ha de incloure el treball de producció artística com una part integral de qualsevol estudi sociològic seriòs. Enllaç al PDF.
  2. Un article més metodològic: “El campo literario. Prerrequisitos críticos y principios de método”. Sembla que parla especialment de literatura però es pot aplicar a tot el camp artístic. Enllaç al PDF.
  3. Un article curt i més adreçat a la totalitat del camp artístic i el seu funcionament: “Disposición estética y competencia artística”. Desconec el moment de la seva redacció. Enllaç al PDF.
  4. “¿Y quién creo a los creadores?”. Indispensable. La “mala llet” de Bourdieu al començament de l’article i la relació entre sociologia i art és d’antologia. Enllaç al PDF.
  5. Finalment, un article en anglès: “The historical genesis of a pure aesthetic in the field of cultural production” . Aquest article és molt bo i interessant però l’hem deixat pel final perquè no tenim la seva traducció. Bourdieu torna a reflexionar ampliament sobre el concepte d’autonomia que el periode burgés va atribuïr a l’art i el seu veritable significat. La filosofia rep el seu càstig. Enllaç al PDF.

Un dels seus llibres més importants és La distinción – La Distinction ; Critique sociale du jugement (1979). Si cliqueu en aquest enllaç podreu baixar-vos la introducció (la traducció he de dir que és força dolenta).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s